En husrenovering kan vara både det roligaste och mest påfrestande projekt du kan åta dig. Oavsett vilket är en sak klar: att renovera handlar inte bara om huset. Renoveringen sätter ljus på mycket mer än så, inte minst din relation och din ekonomi.

Även med en noggrant uträknad budget, med mycket headroom innan renoveringsstart, brukar det sägas att kostnaden för de allra flesta renoveringar slutar på ungefär 10-15% mer än planerat. Och när väl renoveringen är igång finns det inget annat alternativ än att slutföra – även om pengarna tar slut. Ekonomiska problem är dock en fråga som rör upp många känslor, framför allt vad gäller gemensamma projekt som en husrenovering. Kanske har en av parterna ekonomiska problem längre tillbaka i tiden som nu sätter käppar i hjulen för att höja huslånet? Sådant kan aktörer som Brixo hjälpa till med. De accepterar även betalningsanmärkningar vid ansökan om nya lån.

Relationen på spel

Det är relativt vanligt att par använder en renovering som ett nystartsprojekt för att rädda en redan knakande relation. Inget kunde dock vara mer olämpligt! Som Expressen rapporterar har ”så mycket som var tionde svensk övervägt parterapi eller skilsmässa i samband med renoveringsprocessen”. Insatserna för att renovera under pressade former är minst sagt höga.

Men låt dig inte avskräckas helt! Tidningen Elle, som ofta rapporterar om både relationer och inredning, meddelar att runt hälften av paren i en nyligen gjord undersökning svarat att de är lyckligare hemma efter renoveringen. Tre av fem par säger att renoveringen stärkte relationen. Om ni är medvetna om riskerna och beredda på att hantera konflikter kring relation och ekonomi innan ni ger er in i renoveringsprocessen finns alltså stora chanser att renoveringen blir en positiv upplevelse med goda följder.

Tips för lyckad renovering

Så hur ska ni ta er an ert renoveringsprojekt på bästa sätt? Var noggranna! Ju mindre risk för att renoveringen går snett, desto större överlevnadschans har er relation. Oavsett om du väljer att anlita hantverkare eller gör arbetet själv måste godkända metoder användas – annars kan du få problem med försäkringsbolagen vid eventuella skador. Du ska också se över avtal med hantverkare, ta in anbud och jämför. På Boverkets och Konsumentverkets hemsida omboende.se finns tips, listor och blanketter tillgängliga som hjälp i planeringen.