Begravningsavgiften kan komma att höjas, rapporteras det i maj från tidningen Svenska Dagbladet. Så här står det:

Stockholms stad har tidigare kommit undan att betala en högre gemensam begravningsavgift. Men efter sommaren kan man få öppna plånboken. Då kan varje skattebetalande stockholmare tvingas betala 30 kronor mer varje månad i begravningsavgift.

Det är synd, eftersom det redan är kostsamt med begravning men samtidigt är det ingenting en direkt vill avstå med tanke på hur viktigt det är för att en ska kunna gå vidare. I artikeln harm an även pratat med en man på 78 år, som betalar begravningsavgift och har gjort det så länge han kan minnas. Han anser inte att höjningen inte är ett bekymmer om det bara handlar om en liten summa.

Det är kulturdepartementet som ansvarar för utredningen men till tidningen vill de inte säga mycket om saken.

En trendig begravningandlig

Det är svårt att hantera döden redan som den är, men självklart är ingenting gratis och en måste betala för sig även när det kommer till den sista vilan. Vad man kan göra, för att se till att begravningen – eller planeringen av en närstående begravning (eller sin egen?) är att försöka göra den till en tillställning som blir trevlig och unik för den som gått bort. Exempelvis kan en köpa nya urnor som sticker ut lite om det är en människa som gärna står i rampljuset. Det är ju faktiskt så att även en sak som en begravning är trendkänslig, och just nu hör det till att man ordnar det så personligt som möjligt med mindre fokus på religion och mer fokus på hen som gått bort. Mer om detta kan ni läsa om i den här artikeln från tidningen Göteborgs Posten. Till det hör även att begravningar numera även ska vara ekologiska – precis som allting annat. Allt för att fokusera på att göra jorden till en bra plats att kunna fortsätta leva på. Däremot är det inte alls tillräckligt med “grönt” när det kommer till livet efter döden (än), idag kremeras de flesta vilket dessvärre inte är jättesnällt mot miljön. Samtidigt finns det inte heller så många alternativ att välja bland. Vi får helt enkelt se vad som blir nästa trend inom begravning.