När du har skrivit ett testamente kan du vara säker på att dina tillgångar går till rätt person den dagen du inte finns mer. Förutom bröstarvingarnas arvslott kan du själv välja vem som ska ärva vad. Det är viktigt att tänka på praktiska detaljer när du testamenterar olika tillgångar.

Om du vill ha kontroll över vart dina tillgångar hamnar när du dör ska du skriva ett testamente. Du kan själv välja vem du ska testamentera till. Det finns dock ett undantag och det är om du har barn, då har de alltid rätt till sin laglott men inte mer. Om du vill att dina finansiella tillgångar ska ärvas av en speciell person måste det framgå i testamentet. Om vill investera i tillgångar som bitcoin är det bra att läsa på innan, läs mer om bitcoin och lär dig hur kryptovalutan fungerar och hur du förvara den säkert. Bitcoin förvaras i en digital plånbok och varje plånbok har en nyckel som kombineras tillsammans med den privata hemliga nyckeln som gör att du kan använda dina bitcoins.

Testamentera kryptovalutor

När du ska testamentera bitcoin till någon speciell person måste denne person kunna komma åt dina koder för att kunna få pengarna. En del tjänster går med på att ge arvingar åtkomst till tillgången utan kod men bitcoin som är en virtuell valuta och helt anonym har inget system som ger ut nya koder till användaren eller någon annan om lösenord och koder skulle försvinna. Om du har bitcoin är det väldigt viktigt att du har koll på din nyckel och andra koder. Om du vill att någon ska kunna ärva dem behöver de kunna få tillgång till dessa koder på något sätt efter din bortgång. Samma sak gäller exempelvis för utländska casinon eller olika pokertjänster som inte har ingående information om användaren. För att vara på den säkra sidan ska du kolla upp och ordna med alla dessa praktiska detaljer.

Tips när du ska skriva testamente:

  • För att testamentet ska vara giltigt måste det vara skriftligt.
  • Testamentet måste undertecknas inför två vittnen.
  • Vittnena ska underteckna testamentet och vara införstådda med vad de bevittnar.