När en för dig närstående person dör, tex mor eller far, så blir det ett dödsbo att ta hand om. I vissa fall lever makan eller maken fortfarande och kan bo kvar i hus eller lägenhet. Men när de också dör så hamnar du, som barn till dem, ofta i läget att ta hand om dödsboet. Tänk på att du kan ta hjälp för att klara av detta.
Det “lättaste” kring ett dödsbo är ofta faktiska prylar. Möbler, kläder och annat som den avlidne haft i sitt hem. För att kunna tömma lägenheten så kan du anlita någon som hjälper dig flytta sakerna, tex flyttfirma-flytthjalp.se/. Kanske är det en stor villa med många möbler i flera rum som skulle ta dig åtskilliga dagar, kanske veckor att tömma på egen hand.
Städa själv eller ta hjälp
GP tar i en artikel upp hur man kan tänka kring ett dödsbo. En aspekt de tar upp är att om man tar hjälp att rensa, så kanske man missar nåt värdefullt, både affektionsmässigt eller i rent pengavärde. Det finns även personer som skrivit böcker om just detta, konsten att ta hand om ett dödsbo. Det kan handla om 50-60 års samlande av saker, och där vill du inte att värdefulla ting ska försvinna. Mycket kring att rensa ett dödsbo handlar om var man ska göra av alla saker. Det är inte säkert att man har plats för allt i sitt eget hem. Frågan är också om du har råd att magasinera allting för att “ta hand om det senare”, vilket vissa faktiskt gör. Det finns också exempel på dödsbon som bara sålts, rakt av. De som köper saker från dödsbon, kan göra riktiga fynd. Ett exempel på det tas upp i Aftonbladet, där en köpare fick tag i en unik snusdosa med plåtlock. Helt klart kan det vara värt mycket för dig att gå igenom allt ur ett dödsbo, innan du bestämmer dig för att sälja sakerna. När alla saker är borta så återstår städning av hus eller lägenhet för eventuell försäljning. Även här kan du välja att ta hjälp. Det kan kännas skönt att om bostaden ska säljas, så har städningen skötts av ett professionellt företag. Det ger ofta lite mer förtroende till den som ska köpa bostaden.