En begravning är alltid ett högtidlig och sorglig tillfälle som är omgärdat av traditioner och ritualer. Också när det kommer till klädsel finns regler som är bra att känna till.

begravningAtt klä sig inför en begravning är inte alltid enkelt men utgå alltid från att det är en högtidlig tillställning. Ibland finns det en klädkod angiven på inbjudan eller i annonsen, då är det naturligtvis den som gäller då den reflekterar den avlidnes eller nära anhörigas önskemål. Om en utskriven klädkod saknas, vilket är det vanligaste, så är det mörk klädsel som gäller. Välj gärna fina och eleganta kläder och enkla smycken, exempelvis Efva Attling har många lämpliga halsband, armband och örhängen. Generellt gäller att ju närmare anhörig du är till den avlidne desto mer formellt klädd bör du vara.

Hur vi klär oss på begravning är en av de saker som har förändrats väldigt lite trots att modet är i ständig rörelse. Troligtvis är begravningsceremonin något som vi gärna behåller som en fast punkt i en tid av sorg och osäkerhet.

Så ska du klä dig som man på begravning

För både kvinnor och män är svart den lämpligaste färgen men även mörkgrått och mörkblått kan fungera. Enda undantaget är en fin och välstruken vit skjorta för män kombinerat med svart kostym samt vit slips för de närmast anhöriga och svart eller mörkgrå slips för övriga. Skorna behöver vara formella och välvårdade, helst svarta även om mörkbrunt också är acceptabelt. Utgå från att kläderna ska vara eleganta och diskreta och undvik alla typer av sportkläder, sneakers och kepsar.

Så ska du klä dig som kvinna på begravning

För kvinnor finns det lite mer spelrum än för män när det kommer till lämpliga begravningskläder. Det viktigaste är att du aldrig klär dig pråligt, uppseendeväckande eller överdådigt till begravningen. Lämplig klädsel är:

  • Svart klänning, kostym eller dräkt med kjol. Den svarta kjolen eller byxorna kan också kombineras med en vit eller svart blus eller skjorta.
  • Om begravningen sker i kyrkan är det viktigt att inte ha bara axlar. Använd sjal, kofta eller kavaj om du har en ärmlös klänning.
  • Enkla, diskreta och eleganta smycken och accessoarer. Solglasögon är acceptabla om delar av ceremonin är utomhus, men aldrig inomhus.
  • Svart kappa om det är kallt ut i kombination med mörk eller vit scarf.