Det var i förra veckan dags för årets fest, en fest där dyrbara priser delas ut och några av världens viktigaste människor möts. Det handlar självklart om Nobelfesten, en av Sveriges finaste tillställningar.

Det är tack vare Alfred Nobel som priset delas ut, detta tack vare hans testamente från 1895. Ett testamente som var väldigt omstritt och i en artikel från Sveriges Radio berättar Ulf Larsson, från Nobelmuseumet i Stockholm, om hur exekutorn av Nobels testamente personligen förde grundplåten till Nobelpriset från Paris. Det var ett värdepapper för många undra miljoner kronor och man kan förstå att han var så försiktig som bara gick. Men det var inte rånare som var det största hotet. Det var släktingar som hoppades få ta del av arvet, som väntat länge och ville ha pengarna. Som tur är gick Nobels vilja igenom, det är tack vare testamentet som vi idag har Nobelpriset.

Visar på vikten av testamente

glad_familj_med_regnkläder small

Detta är bara ett av många exempel på varför det är så otroligt viktigt att skriva testamente. Du ska bestämma vad du gör av dina pengar och ägodelar även när du har gått förlorad. Om du har mycket pengar eller kanske en lägenhet så finns det en risk att någon ska säga sig ha rätten till detta, även fast du själv inte tycker att det är så. I en artikel från Göteborgs Posten har man listat anledningar till varför det är viktigt att skriva testamente och det är väldigt lärorikt. Där har de även lyft olika situationer som en kan hamna i, där man berättar hur det kan lösas genom ett bra testamente. Det är speciellt en smart sak att göra om du har barn och är skild eller sambo. Det är främst då det kan bli komplikationer, så att barnen plötsligt står utan vilket självklart inga föräldrar vill.