Det är aldrig lätt att ta sig igenom ett nära dödsfall och vardagen kan kännas otroligt tuff och svår att ta sig igenom. Tyvärr är det samtidigt flera bitar du tvingas ta itu med för att inte skapa en omöjlig kaos. Att rensa ur ett dödsbo är en av dessa måsten och det kan vara en riktig utmaning.

Hur kan du rensa ur ett dödsbo utan att det helt ska ta ut musten ur dig när du redan är sårbar och känslomässigt sliten? I den här artikeln guidar vi dig till effektiva tips inför rensningen av en närståendes dödsbo.

Process och förberedelse

Har du själv inte kraft för att förbereda allt inför själva urrensningen kan du be någon hjälpa dig att styra upp det praktiska. Låt vänner eller familj hjälpa till med allt från bokning av flyttfirma till att förbereda flyttkartonger. Idag finns det dessutom information om flytthjälp direkt på nätet – du kan Klicka här för att läsa om olika typer av flyttjänster som erbjuds av professionella aktörer. Du kan till exempel både hyra flyttbil och få hjälp med magasinering av saker du vill spara från dödsboet.

Sorgen är en svår process som samtidigt är väldigt individuell och kan variera från person till person. Ibland kan det kännas som att hjärtat aldrig kommer att läka, men det finns olika saker som gör det lättare att ta sig framåt. Det kan låta märkligt, men att ha något “att göra” kan faktiskt vara positivt vid sorg och svåra stunder. Att helt enkelt tvinga alla tankar och funderingar att stanna upp för en stund.

Lugn och ro

Många räds inför att rensa ur ett dödsbo och det är inte särskilt konstigt att förstå med tanke på de minnen som säkert ruvar i bostaden. Med det sagt är det viktigt att ta itu med dödsboet innan det har gått för långt. Ge dig själv rejält med tid för att i din egen takt gå igenom dödsboet utan att känna stress. Börja rum för rum och känns det för tufft kan du alltid ta en paus för att andas ut eller meditera och finna kraften på nytt.

Ett stående tips är ändå att hålla dig i balans med den mentala påverkan minnena tillför. Försök att bara spara saker som verkligen kommer att användas och träng bort rädslan att kasta onödiga saker eller papper.