Det finns mycket att förbereda och planera när en nära anhörig har gått bort. Som sörjande kan det kännas tungt att axla alla beslut kring vad som behöver göras. Att kontakta en begravningsbyrå kan underlätta på många sätt.

En begravningsbyrå kan hjälpa till med planeringen, ta hand om allt praktiskt i samband med en begravning samt bistå med svar på en hel del juridiska frågor. Läs mer här om vad du behöver tänka på inför en begravning och vad du kan vänta dig av begravningsbyrån.

Så väljer du begravningsform

En begravning kan gå till på olika sätt och ofta har den som avlidit lämnat önskemål inför den sista vilan. Innan du kan få stöd av en begravningsbyrå behöver du anlita en byrå som du känner dig bekväm med eller som du har förtroende för. Bor du i Göteborg kan du skicka en förfrågan till Göteborgs begravningsbyrå via hemsidan gbb.nu/ där du kan läsa mer om tjänster som bouppteckning, dödsannonser, begravningsform och mycket mer.

Den vanligaste formen av begravning är den traditionella kistbegravningen som kräver mest planering och arrangemang. På senare tid har det dock tillkommit två andra former av vägar till den sista vilan i form av begravningsakt med urna samt direktbegravning utan någon ceremoni. De två senare alternativen används ofta vid tidsbrist då askan i urnan kan gravsättas när som helst och en direktbegravning kan ske utan närvaro av anhöriga. Valet beror på önskemål från den som har gått bort och vad som känns rätt för de anhöriga.

Så får du stöd av begravningsbyrån

I spåren av Corona har en del begravningsbyråer börjat streama begravningar live för de anhöriga som inte kan komma på grund av pandemin. Den aktuella begravningsbyrån kan hjälpa till med det mesta som rör begravningen men även formulering av dödsannonser vars antal ökat kraftigt under coronapandemin där DN skriver om ett ökat antal samtal från begravningsbyråerna.

Begravningsbyrån kan stötta och guida dig igenom alla steg från dödsbesked till begravning och kan bistå vid val av kista eller urna samt upplägg av minnesceremonin.