När en anhörig har gått bort kan det finnas en hel del att ordna, inte minst med dödsboet. Det kan kännas svårt nog att gå igenom tillhörigheter utan att dessutom behöva städa. Då kan du boka en flyttstädning istället.

Det finns många fördelar med att låta en städfirma som Familjetid städa dödsboet innan det läggs ut till försäljning. Låt experterna sköta grov- och finstädningen medan du ägnar dig åt att ta dig igenom förlusten. I denna flyttstädning ingår:

  • Fönsterputs
  • Nöjd kundgaranti
  • Ordentlig grovstädning av hela bostaden
  • Skåp, lådor, kyl, frys m.m.

Det är en riktigt god idé att låta en professionell städfirma sköta städningen av ett dödsbo eftersom det kan ha stått ostädat en längre tid och det kan vara svårt för anhöriga att städa bort alla minnen. En städfirma ser också till att allt blir korrekt utfört. Det handlar nämligen om ett omfattande arbete där rensning av golvbrunnar och köksfläktar ingår samt att göra rent under badkar, tvättmaskiner, kylskåp etc. Allt ska vara skinande rent, till och med golvlisterna.

Spara tid och energi

Med hjälp av en flyttfirma i en så utsatt situation som ett dödsbo sparar du både tid och energi samtidigt som hela familjen besparas en oangenäm känsla av att städa bort någons liv. Det finns heller inga val kring hur bostaden ska städas vid ett dödsbo, utan det måste skötas korrekt – annars kan den nya köparen begära att allt görs om och själv ta in en firma och fakturan hamnar hos förvaltaren av dödsboet. Proffsen har dock koll på läget och är vana vid att städa olika typer av fastigheter, både i kommersiell och privat regi. Du kan dock inte dra nytta av rutavdraget när det gäller dödsbon eftersom det finns ett boendekrav hos Skatteverket för att avdraget ska vara giltigt. Varken efterlevande barn eller släktingar kan få rutavdrag för städarbete som har utförts i en avliden förälders bostad. Det kan vara bra att känna till detta.

Kolla upp vad som gäller

Vad det kostar att anlita flyttstädning beror på hur stor yta av bostaden som ska städas. Generellt sett är det pris per kvadratmeter som gäller och förråd, garage samt källare ingår oftast inte utan kostar extra.